שולמית בכר - דיאטנית קלינית, ליווי להחלמה מבולימיה ואימון לחופש מאכילה רגשית - נפש בריאה בגוף בריא
דיאטנית קלינית.
אימון להחלמה מבולימיה, ולחופש מאכילה רגשית


צלצלי עכשיו
לקביעת פגישת ייעוץ ובדיקת מצבך התזונתי
 054-539-6067
דף הבית >> מאמרים >> נפש בריאה בגוף בריא
 
מה שידעו אבותינו, "נפש בריאה בגוף בריא", מקבל היום גושפנקא מדעית לאור תוצאות מחקרים ארוכי טווח.  בעשורים האחרונים מתפרסמים יותר ויותר מחקרים, ומתרבות העדויות על תרומת הפעילות הגופנית לחיינו.
אפשר לומר שהפעילות הגופנית משפיעה על מספר רב של מערכות בגוף הן בזמן ביצוע הפעילות,כלומר בטווח הקצר, והן לאורך זמן, כלומר בטווח הארוך.
פעילות אירובית, כמו צעידה או רכיבה על אופניים שמעלה את קצב הלב ואת צריכת החמצן במשך 30 דקות ביום, תורמת לבריאות, לאריכות ימים, ועוזרת במניעת מחלות כרוניות ובניהולן.
בזמן פעילות גופנית אנחנו מניעים קבוצות שרירים גדולות בזרועות, ברגלים ובאגן.  תנועה מתמדת זו, כושר אירובי,  משפרת את תפקוד הלב, כלי הדם והריאות.
חלק מהשינויים שמתרחשים בגוף כתוצאה מהשיפור בכושר האירובי הם: צריכה מוגברת של חמצן; עליית קצב הלב וזרימת דם מהירה ומסיבית יותר מהלב לשרירים ובחזרה לריאות; התרחבות כלי הדם הקטנים ושיפור במעבר חמצן אליהם וניקוי הפסולת מהם; קירור טוב יותר של הגוף; ושחרור הורמונים שנקראים אנדורפינים שהם משככי כאבים טבעיים שהגוף מייצר, שגורמים להרגשה כללית טובה.
יתרונות הפעילות הגופנית בטווח הארוך באים לידי ביטוי במניעת מחלות, בניהולן של מחלות כרוניות קיימות.
  פעילות גופנית יומית תורמת לירידת הסיכון לחלות במחלות לב כליליות; לירידת הסיכון של לחץ דם גבוה; משפרת את מצב השומנים בדם דרך העלאת ריכוז הכולסטרול הטוב (HDL) והורדת הכולסטרול הרע (LDL), כמו גם הורדת רמות הטריגליצרידים;     לירידת הסיכון ללקות בשבץ;  לירידת הסיכון לחלות בסוגי סרטן כמו סרטן השד, הערמונית, המעי הגס ואחרים; לירידת הסיכון לחלות בסוכרת סוג II, ולחיזוק המערכת החיסונית ומניעת מחלות וירליות.
 במצב של מחלות כרוניות ותנאים מסוימים הפעילות הגופנית עוזרת בניהול המחלה ושמירה על איכות החיים .  במצב של סכרת שמירה על רמת סוכר תקינה ולמנוע סיבוכים כמו אי ספיקת כליות ולב; שמירה על משקל גוף תקין; חיזוק שריר הלב ואספקת דם טובה לכל חלקי הגוף; הקלה ושיכוך כאבי שרירים כרוניים; שיפור מצב הרוח ; בניית מערכת עצמות חזקה.
יש אפשרות נוספת, הרבה יותר טובה.  יש מצב של בריאות אופטימאלית שבה הפעילות הגופנית נותנת לנו הרגשה טובה והנאה.  נוצר מצב שבו יש לנו מרץ רב (סטמינה ) ורמת העייפות שלנו יורדת.  אנחנו חיוניים ומלאי שמחת חיים.  יש ירידה בלחץ היומי, איננו מפתחים דיכאון, אנחנו רגועים וישנים טוב. יתרון נוסף הוא השיפור בתפקוד המיני.
תוכנית אימון גופני צריכה לכלול ארבעה רכיבים בסיסים:
•      כושר אירובי שמטרתו שיפור ניצול החמצן בגוף, שיפור מערכת לב ריאה שמשפיעה על  איכות החיים במיוחד בביצוע פעילויות יומיות.
•      חיזוק שרירים תורם להעלאת מסת השריר בגוף, לשריפת שומנים בפעולה ובמנוחה, בהרמת משאות והקלה בביצוע פעולות בחיי היום יום.
•       גמישות שהיא היכולת להניע ולהזיז את המפרקים בטווח תנועה מלא .
•      יציבות ואיזון שהם הבסיס לכל התנועות והפעילויות שהגוף יכול לבצע. 
 
פעילות גופנית הינה התרופה הזולה , הזמינה והכי יעילה בטיפול ובמניעת מחלות רבות, ויותר מזה באמצעות פעילות גופנית יומית אנחנו זוכים בחיים מלאים, טובים וארוכים.
אל תתפשרו, מגיע לכם את הכי טוב, אם אתם עדיין צופים, הצטרפו לאלה שנהנים מהיתרונות של הפעילות הגופנית והפכו אותה לחלק בלתי נפרד מחייכם.
 
אז איך מתחילים ומה עושים?
 
1.   הציבו מטרות -  התחילו עם מטרות פשוטות ועם הזמן עברו למטרות ארוכות טווח.  המטרות צריכות להיות ריאליות וברות השגה עבורכם.  אם המטרות קשות מדי, סביר להניח שתפרשו.  התחילו עם הליכה של 5-10 דקות ליום בשבוע הראשון  והגדילו את זמן ההליכה עם שיפור הכושר.
2.   התחילו לאט -  אם תתחילו במאמץ קשה מדי אתם עלולים לגרום לכאבים או נזקים ואז תנטשו לחלוטין את הפעילות.  נכון יותר להתחיל לאט ולהתקדם  באופן הדרגתי  שתואם את מצבכם.
3.    גוונו -  אם אתם נוטים להשתעמם מצאו דרכים חדשות  וגוונו את הפעילויות שלכם וכך לא תשתעממו.  גוונו בין הליכה לרכיבה על  אופניים, לשחייה, או שיעורים  בקבוצה.  התאמנו  במכון או  בחוץ.                                          
4.    תיהנו מהפעילות-  אם אתם נהנים אתם מגדילים את הסיכויים שתמשיכו עם תכנית האימון שלכם.  פעילות גופנית איננה עונש, אם אינכם נהנים חפשו פעילות שכייף לכם איתה .
5.    היפכו את הפעילות הגופנית לחלק משגרת יומכם -  אל תמציאו תירוצים, הכניסו את הפעילות הגופנית ללו"ז היומי שלכם.  היו יצירתיים : לקחתם את הילד לחוג - צאו  להליכה בקרבת מקום, עלו במדרגות במקום במעלית. 
6.    רשמו את המטרות והיעדים על נייר -  מה אתם רוצים להשיג: ירידה במשקל? יותר אנרגיה? שינה עמוקה? אם תראו את היתרונות של הפעילות הגופנית סביר להניח שהמוטיבציה שלכם תישאר גבוהה.
7.    חפשו תמיכה -  אתם לא לבד.  הזמינו חבר או קולגה להצטרף אליכם.  התאמנו עם בן או בת הזוג.  היו חלק מקבוצה.
8.    עקבו אחר ההתקדמות שלכם -  רשמו יומן אימונים ותעדו את הפעילות שלכם בכל פעם.  תיעוד המאמץ וההשקעה יעזרו לכם להתקרב ולהשיג את  המטרות והיעדים שהצבתם.  בנוסף תוכלו לראות כיצד השתפרתם.
9.    תגמלו את עצמכם -  אחרי כל אימון שבו והירגעו.  הכירו בהישגים שלכם.  זכרו את ההרגשה הטובה בזמן הפעילות.  הציבו רפים לאורך הדרך ובכל פעם שתגיעו לרף פנקו את עצמכם עם בגד, נעל או כל דבר שישמח אתכם.
10.    היו גמישים -  אם אתם עסוקים מדי או אין לכם חשק קחו יום או יומיים חופש.  הקשיבו לגופכם במידה ואתם צריכים הפסקה.  החשוב הוא לחזור למסלול ברגע שאתם מוכנים